Case studies

Waltham Forest Mini-Hollands
Clapham Old Town Improvements
Bankside Area
Gibbon’s Rent
Southall Broadway Boulevard

Waltham Forest Mini-Hollands

Location: Waltham Forest, London

Waltham Forest was one of three boroughs to receive funding from the Mayor of London’s Mini-Hollands fund to help tackle key issues surrounding road safety, air quality and public health. The Mini-Holland programme aims to make walking and cycling safer and more attractive options for getting around. Design measures implemented in neighbourhoods across the borough include:

  • Cycle lanes providing dedicated space for cycling
  • New and upgraded crossings to prioritise pedestrians and make walking safer
  • Upgraded junctions that help traffic to flow more easily
  • Walking and cycling routes that make it easier to get around neighbourhoods
  • Cycle hubs and cycle hangars to make storing bikes easy
  • New and improved public spaces to make the borough a more attractive place to spend time and improve air quality
  • Quieter residential streets that make walking and cycling more appealing and safer for all
  • Upgraded bus stops and improved bus stop locations to make public transport more accessible and reliable
  • More street trees and planting
Orford Road is closed to traffic for most of the day, and has been redesigned as a pedestrian and cycle priority street
Barclay Road entry has been redesigned to make it more pedestrian friendly, with road space also allocated for tree planting, cycle stands, and a bike hangar
Francis Road has been redesigned to restrict traffic access and encourage pedestrians and cyclists to use the space
Richmond road junction has been closed to traffic except for bicycles, and redesigned for use as a public space
Wooden bollards which restrict traffic access in a residential street are also used to provide cycle route information

Clapham Old Town Improvements

Location: Lambeth, London

These improvements provided a new town square in the heart of Clapham by re-organising road space, plus a range of public realm improvements in the wider area to reconnect the Old Town with adjacent neighbourhoods, improve access to public transport, and make walking and cycling more appealing. Design measures included:

  • Creating a new public plaza in Clapham Old Town
  • Widening footways and narrowing carriageways in throughout the area
  • New high quality footway surfacing
  • Crossing points for pedestrians re-located and new crossings provided to connect to walking routes
  • New side road entry treatments that encourage drivers to give way to pedestrians
  • New cycle lanes to improve cycle access through the area
  • More and better cycle parking
  • Extensive tree planting
  • New public seating
  • Creative feature lighting
Clapham Old Town plaza, with planting beds, trees, seating and feature lighting
A contraflow cycle lane along a one-way street
Widened footways, with high quality surfacing, plus cycle parking and street trees

Pocket space at junction featuring a grove of trees

Bankside Area

Location: Southwark, London

The Bankside area has benefited from a range of measures delivered by the Better Bankside Business Improvement District to make the area more attractive, safer, greener, and more pedestrian friendly. A wide variety of measures have been implemented, alongside campaigns to change travel behaviour, such as:

  • Using wayfinding and street improvements to promote walking routes
  • Creating new public spaces
  • Installing colourful pedestrian crossings, designed by artists
  • Providing a temporary ‘boardwalk’ to extend narrow footways
  • Greening streets with street trees, planting beds and raised planters
  • Installing creative feature lighting and artwork
  • Providing a cycle freight delivery scheme to reduce number of vehicle trips in the area
  • Promoting delivery consolidation for local businesses
  • Trialing an innovative business waste micro-consolidation scheme
The temporary ‘boardwalk’ used to widen footways
Wayfinding information to promote the Low Line walking route
A colourful crossing
Greenery used creatively to promote local identity
A pocket space with tree planting and a chess board in the pavement

Gibbon’s Rent

Location: Southwark, London

This alleyway in Bermondsey provides a cut-through between Magdalen Street and Holyrood Street, and is also a community garden providing a green oasis. It features:

  • A footpath lined with greenery on either side, from smaller plants in pots, to larger trees
  • An information board at the entrance encouraging people to bring their own plants, or help water the existing plants
  • Benches and chairs for seating
  • A community ‘book swap’ library
Gateway feature and planting at entrance to alley
A community library (on right) is nestled into the greenery
Planted containers of various shapes and sizes line the alley, including repurposed concrete pipes

Southall Broadway Boulevard

The layout of Ealing’s Southall Broadway was changed to improve safety for pedestrians, reduce traffic speeds and provide a better environment for shoppers and visitors. Design features include:

  • New boulevard zones down the centre of the road allowing pedestrians to cross the street in two stages, and cross at a variety of locations
  • Wider footways which reduce crowding
  • Removal of signalised crossings and introduction of a 20mph zone, smoothing out the traffic flow and eliminating stop starts at traffic lights
  • Complete resurfacing of road, with new street lights, CCTV cameras, bins and benches
The central boulevard zone, special road surfacing, and distinctive street lights
A pedestrian using the central boulevard zone to cross the road
Side road entry designed to prioritise pedestrians walking along the Broadway
High quality pavement surfacing